Het Agoria Solar Team | Agoria

Agoria Solar Team

Het Agoria Solar Team is een team van Belgische studenten dat ernaar streeft de meest innovatieve en efficiënte zonnewagen te bouwen. Agoria is sinds 2019 de trotse hoofdsponsor van het Belgische Solar Team.

 

1

OVER HET TEAM

 

Het Agoria Solar Team werd opgericht in 2005 door enkele enthousiaste ingenieursstudenten uit Leuven. Hun doel was om de eerste Belgische zonnewagen te bouwen en hiermee deel te nemen aan de World Solar Challenge in Australië, een raceavontuur van 3021 kilometer dwars doorheen de Australische Outback. Sindsdien bouwt het team iedere twee jaar een nieuwe zonnewagen, gebruikmakend van de allernieuwste technologieën. Zonnewagens zijn een schitterend voorbeeld van wat mogelijk is met hernieuwbare energie en de laatste ingenieurstechnieken.

 

Bart Steukers

Wat de samenwerking tussen Agoria en het Solar Team zo krachtig maakt, is de sterke link tussen beide organisaties. Het gebruiken van technologische innovaties om bij te dragen aan een betere wereld, vormt een sterke basis voor het partnerschap.

Bart Steukers, CEO van Agoria
2

DE BLUEPOINT ATLAS, KLAAR OM EEN NIEUW CONTINENT TE VEROVEREN

 

De BluePoint Atlas is de negende Belgische zonnewagen, ontworpen en gebouwd in 2020 en 2021 door het Agoria Solar Team. De wagen werd gebouwd door 20 ingenieursstudenten van de KU Leuven met als hoofddoel winst te behalen op de Solar Challenge Marokko. Het is de eerste zonnewagen van het Belgische team met een aerodynamisch spitse neus, een zeer performante vorm geïnspireerd op elementen uit de natuur. De BluePoint Atlas heeft drie wielen, gebogen zonnecellen en een zelfgebouwde elektromotor voor optimale prestaties.

Het is de eerste zonnewagen van het Belgische team met een aerodynamisch spitse neus, een zeer performante vorm geïnspireerd op elementen uit de natuur. De BluePoint Atlas heeft drie wielen, gebogen zonnecellen en een zelfgebouwde elektromotor voor optimale prestaties.

Bluepoint Atlas

 

Wat is een solar challenge?

Solar Stories ep. 1

Lees meer

Een flitsend én hoogperformant design

Solar Stories ep. 2

Lees meer

Ultralicht, supersterk

Solar Stories ep. 3

Lees meer

De onderdelen assembleren tot een zonnewagen

Solar Stories ep. 4

Lees meer

Racen op batterijen

Solar Stories ep. 5

Lees meer

Onthulling van de negende Belgische zonnewagen!

Solar Stories ep. 6

Lees meer

Een snelle zonnewagen, maar ook een sterke strategie

Solar Stories ep. 7

Lees meer

De voorbereidingen in Marokko

Solar Stories ep. 8

Lees meer

Klaar voor de Solar Challenge Morocco

Solar Stories ep. 9

Lees meer
3

DE BLUEPOINT, ‘S WERELDS BESTE ZONNEWAGEN

 
De Bluepoint

De BluePoint is de achtste Belgische zonnewagen en werd gebouwd in 2018 tot 2020. De auto werd gebouwd voor de Bridgestone World Solar Challenge van 2019, waar hij als eerste eindigde en daarmee de eerste titel van wereldkampioen in de geschiedenis van ons Solar Team mee naar huis nam. In september 2020 nam de BluePoint deel aan de iLumen European Solar Challenge, waar hij ook als eerste eindigde.

Met een oppervlakte van 2,6 m² is het zonnepaneel van de BluePoint even groot als dat van haar voorganger, de Punch 2. Toch is deze nieuwe wagen smaller gebouwd, waardoor de luchtweerstand lager is maar er ook minder plaats is voor de mechanische componenten. Zo is de ruimte tussen de wielen en de carrosserie van de wagen op bepaalde plaatsen slechts enkele millimeters. Daarnaast werd het zonnepanneel volledig zelf door de studenten ontwikkeld.

Bekijk hieronder alle video’s over deze zonnewagen, gaande van het ontwerp ervan tot de finale testfase!

De Bluepoint: Een Hightech Zonnewagen!

Lees meer

De Geheimen Van De Bluepoint: Het Design

Bekijk video

De Geheimen Van De Bluepoint: De Productie

Bekijk video

De Geheimen Van De Bluepoint: Zonnepanelen

Bekijk video

De Geheimen Van De Bluepoint: Elektronica

Bekijk video

De Geheimen Van De Bluepoint: Mechanica

Bekijk video

De Geheimen Van De Bluepoint: Strategie

Bekijk video

De Geheimen Van De Bluepoint: Testfase

Bekijk video
4

KOMENDE SOLAR RACES

 
 

 

Solar Challenge Morocco - Oktober 2021

MAROKKO, 25-29 oktober 2021

Het Agoria Solar Team zal in oktober 2021 deelnemen aan de Solar Challenge Morocco, een gloednieuwe zonnerace doorheen de Marokkaanse Sahara. Studententeams van universiteiten over heel de wereld zullen het tegen elkaar opnemen in een rit van 2.500 kilometer langs de voet van het Atlasgebergte. Het is ook naar dit gebergte dat de nieuwe zonnewagen, de BluePoint Atlas, is vernoemd.

Lees meer
5

VOORGAANDE SOLAR RACES

 
 

 

Bridgestone World Solar Challenge 2019

AUSTRALIË, 13 - 18 oktober 2019

De Bridgestone World Solar Challenge is een race van 5 dagen van Darwin naar Adelaide. Maar liefst 46 teams van 23 landen nemen het tegen elkaar op tijdens de race van 3.021 kilometer dwars door de Australische woestijn. De race is het officieuze wereldkampioenschap voor zonnewagens en het eindpunt van een project waar de studenten van het Agoria Solar Team anderhalf jaar naartoe werken.

In de editie van 2019 reden 49 teams van over de hele wereld van Darwin naar Adelaide. Onder deze teams bevonden veel van 's werelds grootste en meest prestigieuze universiteiten, zoals TU Delft, Stanford, MIT, ... De BluePoint was de eerste zonnewagen om na 4.5 dagen over de finish te rijden en zo nam het Agoria Solar Team de wereldbeker mee naar huis.

Lees meer
 

 

iLumen European Solar Challenge

ZOLDER, 18 - 20 september 2020

De iLumen European Solar Challenge, ook bekend alsde iESC, is een tweejaarlijkse race die plaatsvindt op het voormalige F1 circuit van in Zolder, België. Het is de enige 24 uur durende endurance race voor zonnewagens ter wereld. De zonnewagens krijgen te kampen met typisch Belgisch weer (regen, wolken en weinig zon) en rijden ook 's nachts. Ze mogen tijdens de race maximaal twee keer stoppen om hun batterijen op te laden. Op die manier wordt het een strategisch spel: hoe snel kunnen de teams nachts rijden zonder de batterij volledig leeg te maken?

De volgende editie van de iLumen European Solar Challenge start op 18 september.

Lees meer