Inflatie versnelt opnieuw in augustus | Agoria

Inflatie versnelt opnieuw in augustus

Afbeelding
Gepubliceerd op 30/08/21 door Jean-Benoît Charles
In augustus is de index van de consumptieprijzen opnieuw sterk gestegen. Met 112,83 ligt hij nu 2,83% hoger dan een jaar geleden. De gezondheidsindex gaat dezelfde richting uit, weliswaar met een kleine vertraging.

De consumptieprijsindex van augustus bedraagt 112,83 punten. Dit is een toename van 0,58 punt (0,52%) t.o.v. juli en van 2,73 t.o.v. augustus 2020. Het gaat om de vijfde versnelling op rij van de inflatie, die in maart nog maar 0,89% bedroeg.

Ook de gezondheidsindex is de afgelopen maanden omhooggegaan. In augustus bedraagt hij 112,74 punten, d.i. 0,56 punt meer dan in juli. Het verloop op jaarbasis is gestegen van 0,84% in mei tot 2,3%. In het kielzog van de algemene prijsindex stellen we ook hier een flinke versnelling vast.

De afgevlakte index, die gebruikt wordt om de indexeringen te berekenen, komt uit op 109,57 punten en laat een verloop op jaarbasis van 1,53% zien.

 

De stijging van de algemene prijsindex t.o.v. juli (+ 0,58 punt) is het gevolg van prijsstijgingen voor energie, voeding en een ruime waaier goederen en diensten. Die stijgingen worden gedeeltelijk gecompenseerd door enkele dalingen, die meestal seizoensgebonden van aard zijn.

Op het vlak van energie hebben de prijsstijgingen voor elektriciteit, aardgas en vloeibare brandstoffen (stookolie) de grootste impact. Wat voeding betreft, hebben vrijwel alle categorieën bijgedragen tot de stijging van de prijsindex, en in het bijzonder bakkerijproducten, suiker, chocolade en snoepgoed, alcoholische en niet-alcoholische dranken en kaas. Elders noteren we hogere prijzen voor de aankoop van nieuwe voertuigen, speelgoed, materiaal voor woningonderhoud (verf, ramen enz.), meubels, smartphones, pc's, tablets, dvd's of nog toestellen en producten voor lichaamsverzorging. Ook cafés en restaurants, private huurprijzen, recreatieve en culturele diensten en bloemen en planten zijn duurder geworden t.o.v. juli.

Die stijgingen zijn maar gedeeltelijk gecompenseerd door dalingen voor fruit en verse groenten (seizoensgebonden) en voor schoonmaakproducten, telecompacks, artikelen voor huisdieren en schrijfwaren.

Was dit artikel nuttig?