BIM | Agoria

Building Information Modelling (BIM)

Digitale transformatie van het bouwproces

Body

BIM, ofwel Building Information Modelling, is hét voorbeeld bij uitstek van een digitale transformatie van het bouwproces: door alle bouwpartners te laten samenwerken op één digitaal 3D-bouwmodel waarin, naast geometrische data, ook informatie en documenten beheerd worden, wordt het bouwproces sterk geoptimaliseerd. Al is BIM momenteel in België nog niet verplicht, toch neemt de vraag naar BIM voor projecten sterk toe.  Daarom is het belangrijk om als toeleverancier goed na te denken over uw specifieke rol en over hoe uw bedrijf zich best voorbereidt om te BIM-men.

 

WAT IS BIM PRECIES?

Building Information Modelling is een samenwerkingsconcept tussen de verschillende bouwpartners, waarbij één digitaal 3D-model van het project (gebouw, infrastructuur, …) als centraal informatieplatform wordt gebruikt. Dit 3D-model combineert de verschillende discipline modellen (het model voor de architectuur, de stabiliteit, de speciale technieken, …), en beheert hierbij, naast de geometrische data, ook alle andere data en documentatie.

Image

WAAROM IS BIM BELANGRIJK VOOR EEN BOUW- OF INFRASTRUCTUURPROJECT?

Door samen te werken op één digitaal 3D-model kan het bouwproces geoptimaliseerd worden en biedt de informatie-uitwisseling veel voordelen voor de bouwpartners gedurende het volledige bouwproces, zoals bijvoorbeeld:

1. Concept en ontwerpfase

  • 3D visualisatie en gemakkelijkere beslissingen door de mogelijkheid tot vergelijken van verschillende ontwerpen in 3D.
  • Clash-detectie: doordat er één centraal 3D-model is, kunnen conflicten tussen technieken vroegtijdig opgespoord en opgelost worden.
  • Simulaties en berekeningen: door gebruik te maken van de data in het model, kunnen berekeningen van bv. isolatie helpen om het ontwerp nog te verbeteren.

2. Uitvoeringsfase

  • Stuklijsten genereren: het 3D-model kan de exacte hoeveelheden van de verschillende componenten berekenen.
  • Planning en budgetopvolging: aan de hand van specifieke data kan het 3D-model een nauwkeurige planning opmaken, waardoor de nodige machines en personen ingepland kunnen worden. Ook gedetailleerde budgetopvolging is door data-integratie mogelijk.

3. Onderhoudsfase

  • Onderhoud en reparaties: door de informatie in het BIM-model kan onderhoud ingepland worden. Bij eventuele reparaties kan de data in het BIM-model zorgen voor gemakkelijke bestelling van vervangonderdelen, …
  • Verbeteren van performanties: het digitale model kan, aan de hand van sensordata, verbeteringen voorstellen van aanwezige technieken.

Het BIM-proces benadrukt hoe belangrijk samenwerking, voorbereiding en uitwisseling zijn.

Marissa Moens (BAM Belgium)

BIM-MEN ALS TOELEVERANCIER?

Body

Hoewel er al verschillende cursussen over BIM bestaan, bleven de toeleveranciers altijd wat in de kou staan. Daarom biedt Agoria een gratis cursus aan, die speciaal werd ontwikkeld met het oog op de rol van toeleveranciers.

In deze cursus maakt u kennis met de verschillende aspecten en voordelen van het BMI-proces. Op deze manier krijgt u een duidelijk beeld van de impact van BIM binnen de bouwsector, met een focus op de basisprincipes, ontwikkelingen en trends. Daarnaast wordt stilgestaan bij de concrete stappen die u als toeleverancier moet zetten om BIM-conform te werken, U wordt stap voor stap op weg gezet om zelf aan de slag te gaan met BIM. De cursus is een mix tussen theorie en praktijk, waarbij de theoretische delen telkens worden afgewisseld met concrete voorbeelden en getuigenissen, aangeleverd door onze partners: ASSA ABLOY, Agentschap Wegen en Verkeer, BAM Belgium, Renson, Reynaers Aluminium, Siemens, Sirris, Techlink, ThorbiQ en WTCB.